Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Regresivna terapija

Regresivna terapija

Regresoterapija je terapija gde se vraćamo u prošlost kako bi rešili neki aktuelan problem u sadašnjosti. To je psihoterapija, koja se odvija rečima, gde je klijent potpuno svestan procesa koji se odvija. Odlazeći u prošlost klijent odlazi na početak problema koji u sadašnjosti živi. Vrlo često koren  problema leži u detinjstvu, ponekad u prenatalnom periodu (dok je bio u stomaku majke) a dešava se i u vrlo dalekoj prošlosti, koju klijent nije proživeo u ovom životu.

Slike koje se javljaju u svesti za vreme regresije, a koji ne pripadaju događajima iz ovog života klijenta, mogu da se tumače na više načina: kao prošli životi; kao nasleđeno sećanje predaka; kao konstrukcija uma kroz koju klijent proživljava, obrađuje i čisti negativne emocionalne naboje. Ono što je ključno jeste da za uspešnost ove terapije nije bitno koje uverenje klijent ima o poreklu slika, već da se uz pomoć ove terapije otklanjaju simptomi kako na nivou tela tako i na nivou psihe.

 

regreso-terapijaregreso-terapija

 

 

Regresoterapija daje rešenje za problematiku za koju klasična medicina i psihoterapija ne nalaze.

  

Ovakvom terapijom se uspešno rešavaju:

  • bolovi u telu

Kada su u pitanju somatski bolovi koji se teško ili neuspešno rešavaju klasičnom medicinom, kroz regresivnu terapiju se dolazi do toga da bolovi u sadašnjosti reflektuju zapravo traumu koja se desila u dalekoj prošlosti klijenta. Osvešćujući traumu koja se desila putem regresivne terapije, zapravo dolazi do prestanka bola.

 

  • Ponavljanje istih (neželjenih) obrasca ponašanja (’’ceo život’’, ’’oduvek’ ’i sl.)

Prva iskustva koja svako od nas ima, potiču iz prenatalnog perioda. Ta iskustva samim tim što su prva najjače određuju našu ličnost i oblikuju naše ponašanje. Regresivnom prenatalnom terapijom mi se vraćamo u vreme kada je klijent bio u stomaku majke i prepoznaje misli, emocije i ponašanja koja je tada naučio od majke, oca i drugih važnih osoba iz okoline. Na taj način se oslobađa svih obrazaca (misaonih, emotivnih, ponašajnih) koji nisu klijentov autentični deo ličnosti i dobija slobodu da se ponaša, oseća i misli van dotadašnjih uobičajenih (negativnih i nepoželjnih po klijenta) načina.

 

  • Za emocije i obrasce koji nam se javljaju u specifičnim situacijama, okolnostima, periodima života i imaju ograničeno trajanje (poslednjih nekoliko meseci ili godina)

Negativan obrazac ili neprijatna emocija zbog koje se klijent javi, istražuje se kroz detinjstvo. Ovde se radi terapija detinjstva kako bi se očistili tog negativnog emocionalnog naboja i integrisali traumatske događaje kao takve u život.

 

  • Kada smo u odnosu sa nekim ili nečim gde postoji povređivanje

Kada se klijent javi i žali se da ga partner, prijatelj, roditelj povređuje, ali ponekad to može biti i uvid da sam sebe povređuje određenim ponašanjem, da ga bolest povređuje, novac, fobije… U takvim slučajevima se ide u bližu i dalju prošlost kako bi otkrio i otklonio prvi uzrok povređivanja. Za prekidanje procesa povređivanja najčešće je dovoljna jedna regresivna terapija, a ređe i nekoliko a nakon toga dolazi do isceljenja odnosa.

Regresivna terapija obično traje oko 2h.

 

 

 

Podelite

Poručite vaš primerak knjige

  

Da li razgovor pomaže?

Neki od problema koje nosimo dugo u sebi mogu biti rešeni kroz razgovor sa stručnim licem. 

Detalnije