Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Da li biste pristali na 10% rizika?

Da li biste pristali na 10% rizika?

Posted 30.09.21.

Da imate veoma jaku glavobolju i neko vam ponudi lek koji će sigurno da je eliminiše, ali u vezi tog leka postoji jedno veliko ali. Svaka deseta pilula u kutiji sa lekom je otrovna i može da vas eliminiše. Vi naravno ne znate kojh 10% pilula su otrovne i ne možete to nikako saznati. Da li biste rizikovali?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da bi nam ova dilema bila jasnija, vratimo se u prošlost, tačnije u 1986. godinu i to u Čikago. Glavni akter priče je Majkl Džordan. Na početku druge sezone u NBA ligi, Džordan je doživeo ozbiljnu povredu stopala koja ga je skoro celu sezonu udaljila sa terena.

Svi su očekivali da je za njega ta sezona gotova. Svi sem njega. Kao što se svemu posvećivao maksimalno, tako se i oporavku maksimalno posvetio. Ta posvećenost je donela rezultat i iznenadio je sve brzinom oporavka.

Majkl je želeo da igra. Zarekao se da će svake sezone odvesti tim u plej of i nije želeo da već u drugoj sezoni prekine taj niz. Ali menadžment tima nije bio oduševljen njegovom željom i entuzijazmom.

Majkl je pitao lekare sledeće: ''Ako budem igrao, koje su šanse da se ponovo povredim?''
Rekli su mu da ima 10% šanse da će se ponovo povrediti. Majkl je odlepio: ''Kažu da imam 10% šanse da ću se ponovo povrediti, ali ja vidim da imam 90% šanse da se neću povrediti.''

Tada se i vlasnik tima umešao. Pitao je lekare šta će biti ako povreda bude obnovljena. Odgovorili su mu da će Majklova karijera biti završena ako se to desi.

Svi su sem Majkla imali fokus na onih problematičnih 10%, a on se fokusirao na onih 90% koji su mu davali razlog za optimizam.

Vlasnik tima mu je na to rekao: ''Ne shvataš koji je odnos rizika i nagrade u ovoj sitaciji. Zamisli da imaš groznu glavoblju i ja ti dam kutijicu sa lekovima u kojoj je svaka deseta pilula otrovna i može da te ubije, da li bi uzeo lek?''. Majkl mu je na to odgovorio: ''Sve zavisi koliko je jaka jb...a glavobolja''.

Nije ga zanimalo taktiziranje niti dizanje ruku od propale sezone. Samo ga je pobeđivanje interesovalo. Smatrao je da je njegov zadatak da u svakoj utakmici pobeđuje i želeo je da i tim ima takav mentalitet.

Na kraju su postigli kompromis. Majkl će do kraja redovnog dela prvenstva igrati samo po 7 minuta u svakom poluvremenu i ni sekunde više.

Šta se desilo nakon toga?

Prvo: uspeli su da uz pomoć Majkla uđu u plej of iako su imali očajan skor u redovnom delu provenstva (30 pobeda i 52 poraza).

Drugo: kao ''nagradu'' su dobili da u prvom kolu plej of-a igraju sa jednim od najboljih timova ikada - Boston Seltiksima (koji su te godine i postali šampioni).

Treće: u tromeču sa Seltiksima, Majkl je igrao kao opsednut i na jednom meču je postigao neverovatna 63 koša, što je još uvek rekord u NBA.

Četvrto: nakon tog meča, najbolji igrač Seltiksa Leri Bird je izjavio ''To nije bio Majkl Džordan na terenu. To je bio Bog maskiran kao Majkl Džordan.''

Peto: dao nam je interesantnu dilemu ???? - na šta se fokusirati, na 10 ili 90%?

Ja nemam odgovor na tu dilemu... Verovatno zavisi koliko je jaka glavobolja????.