Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Kada je kasno?

Kada je kasno?

Posted 29.11.17.

Sasvim slučajno sam upoznao gospodina od osamdesetak godina koji je slikar amater. Pričao mi je kako provodi dane i da je od početka penzionisanja počeo da se bavi slikanjem, ali da je ono oduvek prisutno u njegovom životu.

Drugi deo njegovog odgovora me je zaintrigirao pa ga upitah od kada zna da želi da se bavi slikanjem, a on kaže ''Oduvek''. Još u detinjstvu svi su mu govorili da je odličan u slikanju.

On sam je takođe toga bio svestan i video je svoju budućnost u umetnosti. Ali krajem srednje škole jedan njegov prijatelj je počeo da ga ubeđuje u to da nema smisla da upisuje Akademiju, već da treba da upiše nešto konkretno - ekonomiju/pravo.

Ubeđivanje je potrajalo i na kraju je bio ubeđen.

Upisao je nešto konkretno i bio je dobar u tome.

A onda, kada je otišao u penziju igrom slučaja je njegov drugi prijatelj video jednu od njegovih slika i oduševio se. Od tada je moj poznanik imao nekoliko samostalnih izložbi, desetak grupnih i jednu osvojenu nagradu.

I dalje je vitalan i slika punom parom.

Hvatam sebe da ne znam šta da mislim o tome. Drago mi je da je pronašao sebe, ali ne mogu da se ne pitam kakav bi on život živeo da nije poslušao tuđi glas. A opet, kako on kaže, većina ljudi nikada i ne shvati koji je njihov pravi put.

 

Nikad nije kasno. Držaću se ipak toga :)