Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
Nemojte prekinuti lanac - jednostavna tehnika za fokus i samodisciplinu

Nemojte prekinuti lanac - jednostavna tehnika za fokus i samodisciplinu

Posted 15.04.19.

Kažu da je nedostatak fokusa jedan od ključnih razloga zbog kojih ljudi nisu uspešniji, kako na poslu, tako i u privatnom životu. A i kako da ne budemo defokusirani. Tehnologija koja je tu da nas ubrza, da nam pomogne da budemo efikasniji i efektivniji nam je sa sobom donela i mračnu stranu. Konstantno prekidanje. Našu pažnju stalno nešto odvlači. Istraživanja pokazuju da je u 2000. godini prosečan raspon pažnje bio 12 sekundi, a da je to do 2015. palo na samo 8 (što je za sekundu kraće od pažnje zlatne ribice). 

Srećom, fokus je kao mišić, ako ga vežbamo ojačaće, a ako ga zapostavimo atrofiraće.

Jedna od meni omiljenih tehnika za dugoročnu fokusiranost je tehnika pod nazivom ''Don't break the chain'' (Nemoj prekinuti lanac).

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tehnika je veoma jednostavna i za njezino sprovođenje su vam potrebni kalendar (idealno je da se radi o godišnjem kalendaru) i marker ili obična hemijska olovka. I kada imate kalendar i marker šta radite? Odlučite kojem projektu/aktivnosti želite da se posvetite. Ovde je ključno da se radi o nečemu što je dugotrajnije, kao što je npr. čitanje stručnih knjiga, učenje stranog jezika, vežbanje, učenje programskog jezika, pisanje knjige...Na vrhu kalendara napišete o kojoj se aktivnosti radi i odmah tog dana se time bavite. Kada se taj dan završi markerom ga precrtajte. I tako svakog narednog dana sve dok ne završite posao.

Kako vreme bude prolazilo a lanac rastao, biće vam sve teže i teže da ga prekinete i sama tehnika će vas držati na željenom kursu sve dok ne postignete ono što želite.

Naravno, važno je da vam kalendar bude negde na vidljivom mestu da bi vas podsećao na to čime trebate da se bavite. A kako lanac raste, vama će biti sve lakše da se bavite željenom aktivnošću, čak i danima kada vam do toga nije. Ova tehnika je sjajan alat i za ostvarivanje ciljeva, jer nije jedna velika akcija ono što nas vodi tamo gde želimo da budemo, već kontinuirana posvećenost iz dana u dan...korak po korak i zatim još jedan korak...

I da ne zaboravim, kao autora ove tehnike navode Jerry Seinfeld-a, poznatog komičara, koji je rekao da se u ovoj tehnici krije tajna njegove produktivnosti (''Najbolji način da pišeš dobre viceve jeste da ih pišeš svakog dana'' rekao je Jerry)

Započnite svoj lanac i ne prekidajte ga.

Podelite